12 december 2011

Alessandro Piperno - VervolgingStel je voor! Stel je voor dat je studenten je nu zouden zien. Stel je voor wat er door de studenten heen zou gaan bij de aanblik van een dergelijke scène: de beroemde Professor die op het punt staat die van de Dégénéré in zijn mond te nemen, gedwongen door deze bende Barbaren. Wat een schitterende scène. Wat een leerzame scène. Wat een magistraal college. Je beste. Beslist het meest verlichte, het meest tragische.

***

Met de slechtste bedoelingen is de titel van Piperno's eerste boek, alweer vijf jaar geleden gepubliceerd bij Uitgeverij Contact. Met Vervolging kwam er eindelijk een vervolg, over diezelfde Romeinse joden, die zich in al hun verscheidenheid laten aanschouwen. Kinderarts en oncoloog Leo Pontecorvo stamt uit een rijke joodse familie, voor wie alles vanzelf lijkt te gaan. Hij voelt zich niet geroepen zich te verdedigen tegen wat dan ook, omdat dat nooit echt nodig is. Zijn vrouw Rachel is zowat zijn tegenpool. Afstammend uit een armere familie, trouw aan de joodse tradities, staat ze altijd klaar voor haar man, ook al kan ze Leo's laisser faire maar moeilijk aanvaarden. Maar ze overleven het, want "van elkaar houden zonder elkaar te begrijpen was het lot en het geheim van Leo en Rachel, en van vele andere, gelukkige, onlosmakelijk verbonden stellen van hun generatie."

De verstandhouding wordt zwaar op proef gesteld na de traditionele skireis naar Zwitserland. Zoon Samuel vraagt zijn vriendinnetje van twaalf mee, sterk tegen de zin van Rachel, maar net daarom met steun van Leo. Het is het begin van zijn ondergang, want even later beschuldigt het vriendinnetje hem van misbruik. Leo's wereld stort in, en hij trekt zich terug in het souterrain. De afstand tussen hem en zijn vrouw en kinderen wordt allengs onoverbrugbaar.

Piperno focust op de joodse gemeenschap in Rome, verpersoonlijkt door twee typische telgen ervan: Rachel en Leo, in al hun onenigheid én verbondenheid. De levensstrijd van Leo is boeiend, zij het soms een tikje langdradig. Niettemin scheppen de laatste twee woorden van het boek alvast hoge verwachtingen: wordt vervolgd...

Vervolging van Alessandro Piperno - oorspronkelijke titel Persecuzione - verscheen bij Uitgeverij Contact in 2011, vertaald uit het Italiaans door Rob Gerritsen.
464 blz, isbn 9789025436490

Geen opmerkingen: