31 december 2011

Alessandro Perissinotto - WraakIk zou graag, heel graag willen dat de hele affaire van Efrem en Alicia, die 'akelige affaire', geheel was verlopen volgens de simpele verhaallijn van gecodificeerde verlangens. Ik wou dat ik aan hen kon denken als aan twee doodnormale geliefden en aan mezelf als een verteller van een keukenmeidenroman. Dat wordt me onmogelijk gemaakt door de onvoorstelbare wreedheid van wat daarna gebeurde, de gekte die zelfs de waanzin van de combinatie liefde en dood ver overschrijdt.

****

Van de Turijner Alessandro Perissinotto werden tot nu toe vier boeken uitgebracht door Serena Libri. Daar zijn twee historische romans bij, telkens gesitueerd hoog in de Alpen, en nu een tweede hedendaagse: Wraak. Alle vier hebben ze gemeen dat ze balanceren op de grens tussen roman en misdaadroman. Wraak is wel de eerste met een uitgesproken politiek thema.

Hoofdpersonage is de jonge professor Efrem Parodi die een leerstoel aanvaardt in een kleine stad in Argentinië, want "Italië is een verloren land, zonder enige verlossing, moreel gebroken". Al tijdens zijn eerste les wordt hij verliefd op een van de studentes: Alicia, de dochter van een rijke wijnboer. Haar moeder - en Alicia - leven met de schim van een oude geliefde, Raúl, die tijdens de militaire dictatuur werd afgevoerd en wellicht vermoord. Elk spoor naar Raúl loopt dood in een gevangenis, waar de enige troost van een priester kwam, vader Tino, waarschijnlijk van Italiaanse afkomst. Moeder en dochter zetten hun hoop in op Efrem om vader Tino terug te vinden. Misschien weet hij meer.

Wraak is niet gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, zegt Perissinotto in een nawoord, maar al de verschrikkelijkste gebeurtenissen uit het boek zijn wel degelijk echt gebeurd. Martelingen, ontvoeringen, het levend in zee werpen van politieke gevangenen, en de schokkende betrokkenheid van de katholieke kerk bij de dictatuur: het zijn wonden die in Argentinië nooit geheeld zijn. Gevangen in een obsessieve, passionele relatie struikelt Efrem over een aartsmoeilijk dilemma: wat verkies je, de wraak of de verzoening?

Lees meer over Perissinotto en zijn boeken bij Italibro.

Wraak van Alessandro Perissinotto - oorspronkelijke titel Per vendetta - verscheen bij Serena Libri in 2011, vertaald uit het Italiaans door Aafke van der Made.
293 blz, isbn 9789076270692

Geen opmerkingen: