29 december 2011

Jo Nesbø - De schim



Hij had het gevoel dat hij zich van het mes had moeten ontdoen, dat er een soort vloek op rustte. Op hem. Maar het zou geen verschil maken: hij was al ver voor het mes in de ban gedaan. En die vogelvrijverklaring was erger dan welk mes dan ook, die zei namelijk dat zijn liefde een pest was waarmee hij rondliep.

*****

Harry Hole komt hoogst uitzonderlijk nog eens overgevlogen uit Hong Kong, waar hij tegenwoordig Chinese wanbetalers met zijn grote gestalte en schrikwekkende littekens de stuipen op het lijf jaagt. De reden voor zijn terugkomst is de arrestatie van Oleg, zo ongeveer zijn pleegzoon tot zijn relatie met diens moeder Rakel op gewelddadige wijze ten einde liep (tip: lees de reeks in volgorde en zie de figuur van Hole evolueren tot het wrak dat hij nu is). Oleg wordt beschuldigd van de moord op een jonge, knappe junkie/dealer, Gusto. Harry Hole, officieel geen politieman meer, tracht de onschuld van de jongen aan te tonen en botst daarbij op de zeer harde weerstand van drugsbazen en diverse beschermheren en -vrouwen.

Het is niet meer te tellen hoe vaak Harry Hole de dood in de ogen heeft gekeken. Telkens volgt er een wonderbaarlijke ontsnapping. In dat opzicht lijkt hij op James Bond, met dat verschil dat het bij Hole altijd persoonlijker is, altijd bloediger, altijd serieuzer. Zijn tegenstander is écht, geen gek met een witte kat op de schoot. De wereldvrede staat niet op het spel, maar het bestaan van Hole zelf. En zelfs zijn eigen leven acht hij niet veel waard wanneer zijn geliefden bedreigd worden.

Jo Nesbø is de koning van de plotwendingen. In De schim zijn die niet zo opvallend aanwezig als anders, maar de lezer wordt niettemin keer op keer de verkeerde kant op gestuurd. De focus op Hole zelf drijft de spanning ongenadig op. Zijn persoonlijke relaties die alleen maar leiden tot zelfdestructie leveren de emotionele toets. Op 29 december 2011 mag het wel gezegd worden: De schim is dé thriller van 2011.

De schim van Jo Nesbø - oorspronkelijke titel Gjenferd - verscheen bij De Bezige Bij | Cargo in 2011, vertaald uit het Noors door Annelies de Vroom.
541 blz, isbn 9789023471417

1 opmerking:

Janneke zei

Inderdaad, De Schim is hét boek van 2011.