19 februari 2012

Carlo Lucarelli - GuernicaMiguel schudde zijn hoofd en zei 'ay', hij zei: 'Op een dag, als alles voorbij is en de laatste priester langs de weg naar Burgos is gekruisigd, dan zal el hombre weer vertrouwen krijgen in el hombre, amigo.' Ik knikte 'ja' met mijn hoofd, 'ja ja' en riep ook 'leve de Anarchie!', met gebalde vuist.
Maar ik speelde dubbel spel en verkocht ze allemaal aan de Franchisten, de volgende dag.

***

Regisseur, televisiemoderator en post-punkzanger Carlo Lucarelli heeft al een indrukwekkend lijstje boeken achter zijn naam staan. Sporadisch wordt er eentje vertaald. Dat was onder andere het geval voor Bijna blauw en Laura uit Rimini. Deze uitgave van Guernica dateert al van 1998, en is van een heel ander kaliber dan de genoemde misdaadromans.

Guernica speelt zich af tijdens de Spaanse burgeroorlog in de jaren dertig. De republikeinen en anarchisten nemen het op tegen de nationalisten van Franco. Die laatsten krijgen steun uit Italiƫ, van de fascisten van Mussolini. Onder hen Filippo Stella, die zijn steun echter niet tot een van de partijen beperkt en doet wat hem met het meeste oplevert of zijn hachje kan redden. Hij wordt toegewezen aan kapitein Degl'Innocenti, die het lijk van een gesneuvelde vriend terug wil brengen naar zijn familie in Florence. Helaas is het lichaam verdwenen.

De zoektocht die daarop volgt leidt het duo dwars door vijandig Spanje, tot in Guernica, net voor de hevige bombardementen die mede dankzij het gelijknamige schilderij van Picasso tot de geschiedenisboeken zijn gaan behoren. Guernica schetst wel een beeld van het door de strijd verscheurde Spanje anno 1937, maar verder lijkt het niet erg veel te bieden te hebben.

Guernica van Carlo Lucarelli - oorspronkelijke titel Guernica - verscheen bij Serena Libri in 1998, vertaald uit het Italiaans door Bertus Kesseboom.
121 blz, isbn 9076270023

Geen opmerkingen: