'Hopelijk niets chemisch,' merkte Esther Dubois op.
'Koken is scheikunde en natuurkunde,' antwoordde Maravan beleefd.
Ze nam de chapati aan, rook eraan, sloot haar ogen, nam een hapje, kauwde er plechtig op en deed haar ogen weer open. 'Een ongeëvenaard stuk schei- en natuurkunde.'
***
De Zwitser Martin Suter is een van de vaste waarden bij uitgeverij Signatuur. Boeken als De donkere kant van de maan en De laatste Weynfeldt lijken licht verteerbaar, maar elke keer blijft een angeltje steken. Dat is niet anders in De kok, waarin Maravan, een inwijkeling uit Sri Lanka, in Zürich liefdesdinertjes klaarmaakt: op chemische wijze gecomponeerde gerechtjes die de tafelgenoten recht het bed in krijgen (mocht je zelf zin krijgen in gegeleerde asperge-gheefallussen: de recepten staan achterin het boek). De kok lijkt een liefdesromannetje, maar ondertussen gaat het ook over de vrijheidsstrijd van de Tamils, illegale wapenhandel en de financiële crisis. Zware thema's verpakt in een licht verhaal.
De kok van Martin Suter - oorspronkelijke titel Der Koch - verscheen bij Signatuur in 2011, vertaald uit het Duits door Herman Vinckers.
247 blz, isbn 9789056723774
Geen opmerkingen:
Een reactie posten