27 oktober 2012

Fabio Genovesi - Vissen voerenEr zijn vrouwen die hun carrière opofferen voor de liefde, andere die de liefde opofferen voor hun carrière. Jij hebt geen van beide, jij offert je op en meer niet. Mijn god, wat triest.

****

Leven is kiezen, en soms loopt het niet goed af. Ik schreef het nog maar pas over Grossi's Van acquit. Het blijkt een populair thema onder de nieuwe generatie Italiaanse auteurs. Ook Tiziana uit Fabio Genovesi's Vissen voeren heeft een keuze gemaakt. Na haar studies in Berlijn is ze teruggekeerd naar Muglione, een dorp in Toscane, om er een jeugdcenter te leiden. Alleen laat de jeugd het massaal afweten en komen alleen de oudjes er hun tijd verdoen. Eén jongeling weet ze wel te bereiken (lees: binnendoen): Fiorenzo, een eenarmige heavy metal-zanger die in ruzie leeft met zijn vader. Die is dan weer de trainer en ontdekker van wielerrevelatie Mirko, alias het Kampioentje. Rond die personages spint Genovesi een web van onderlinge relaties, grote verwachtingen en stukgelopen dromen. Heerlijke personages, grappig geschreven met een tragikomische noot. Mooi debuut.

Vissen voeren van Fabio Genovesi - oorspronkelijke titel Esche vive - verscheen bij Signatuur in 2012, vertaald uit het Italiaans door Manon Smits en Pieter van der Drift.
384 blz, isbn 9789056724122

Geen opmerkingen: