23 oktober 2012

Ferdinand Von Schirach - De zaak ColliniMaar met Caspar Leinen gebeurde nog iets anders: jarenlang had hij naar zijn hoogleraren geluisterd, hij had wetten en hun uitleg bestudeerd, hij had geprobeerd het strafproces te begrijpen - maar pas vandaag, pas bij zijn eigen geding, begreep hij dat het in werkelijkheid om iets heel anders ging: om de beschadigde mens.

*****

Na twee verhalenbundels - Misdaden en Schuld - waagt de Duitse strafpleiter Ferdinand von Schirach zich aan een eerste volwaardige roman, zij het een van beperkte omvang. Kan ook moeilijk anders met de van franjes ontdane stijl die hij hanteert. Over het verhaal kunnen we niet veel kwijt: de pas afgestudeerde advocaat Caspar Leinen mag een Italiaanse monteur verdedigen die een oude man vermoordde in diens hotelkamer. De reden blijft lang onduidelijk maar brengt uiteindelijk een schok teweeg in de Duitse rechtsstaat. Von Schirach confronteert het land met haar verleden en verkent, zoals in zijn verhalen, de grens tussen goed en kwaad. De zaak Collini evenaart (en overstijgt zelfs) het uitzonderlijke niveau van de verhalenbundels.

De zaak Collini van Ferdinand Von Schirach - oorspronkelijke titel Der Fall Collini - verscheen bij De Arbeiderspers in 2012, vertaald uit het Duits door Hans Driessen en Marion Hardoar.
159 blz, isbn 9789029584975

Geen opmerkingen: