Pagina's

16 oktober 2012

Vitaliano Brancati - Mooie AntonioVrouwen voelden zich in zijn gezelschap zowel overweldigd als geheel op hun gemak: ze werden door een aangenaam vuur verteerd, en ze leden, en ze werden zo gek van genot dat ze de indruk wekten getroffen te zijn door een ernstige afwijking die maakte dat vervoering en pijn naadloos in elkaar overliepen, hetgeen de enige gemoedstoestand is waarin een mens hardop durft te zeggen: Ik voel me gelukkig!

***

Best vermakelijk, deze Italiaanse klassieker over de mooie Antonio, de wonderschone man die volgens de geruchten al menige vrouw tot ongekende hoogten heeft gebracht, en die volgens dezelfde roddelaars contacten heeft bij hooggeplaatste bewindvoerders in het fascistische regime. In werkelijkheid krijgt mooie Antonio geen van beide gedaan. De connecties beperken zich tot enkele woorden tijdens een diner, en zijn huwelijk met Catania's mooiste gaat verloren omdat het niet in de praktijk werd omgezet.

Vitaliano Brancati (1907-1954) schreef Mooie Antonio in 1949, wanneer je weer vrijuit kon spotten met het fascisme van Mussolini. Maar het is toch vooral de Italiaanse macho die het moet ontgelden in deze zedenkomedie.

Mooie Antonio van Vitaliano Brancati - oorspronkelijke titel Il bell'Antonio - verscheen bij Athenaeum-Polak & Van Gennep in 2010, vertaald uit het Italiaans door Yond Boeke en Patty Krone.
319 blz, isbn 9789025369538

Geen opmerkingen: