Pagina's

25 november 2012

Bavo Dhooge - De speler"Wat ik belangrijk vind, is belang hechten aan de dingen die niet belangrijk zijn."

***

Dat Bavo Dhooge verschillende genres aankan, van kinderboeken over jeugd-scifi tot misdaad, dat wisten we al. Literatuur voor volwassenen - los van de misdaad - was er tot nu toe niet veel. Toch is dit al z'n derde roman bij uitgeverij Marmer (de eerste twee onder het pseudoniem Harold S. Karstens), en waren er in het verleden ook al zijsprongetjes zoals Smile.

Net nu Dhooge deel uitmaakte van de jury van het filmfestival van Gent (zijn eindwerk, de kortfilm Warmwatervissen, werd ooit geselecteerd voor hetzelfde festival) verwondert het niet dat hij ook een roman schrijft over een acteur. De rol van Jacques Satine bestaat erin niet op te vallen. Hij zit in de achtergrond aan een tafeltje en drinkt een tas koffie. Hij perfectioneert de rol van de figurant en gaat zelfs zover zichzelf ook in het echte leven weg te cijferen. Hij geeft zijn vrouw weg aan een ander en begint films na te spelen - alles om niet meer zichzelf te zijn. Maar het project ontspoort een beetje, en... nou ja, je moet het lezen om het te geloven.

Liefhebbers van filmklassiekers zullen sommige scènes moeiteloos herkennen, al werken Satines tegenspelers niet altijd even goed mee. Ikzelf had er iets meer moeite mee, maar dat staat het amusement niet in de weg. Toch is De speler meer tragedie dan komedie, over een figurant die voor de rol van zijn leven gaat, een rol die hij maar moeizaam ontdekt. Het is een aparte creatuur, die Jacques Satine, maar op een of andere manier wel memorabel. De speler is een boek dat je even moet laten bezinken, en dat is toch iets anders dan pakweg Stiletto Libretto.

Zie ook: een overzichtje van boeken van Bavo Dhooge

De speler van Bavo Dhooge verscheen bij Uitgeverij Marmer in 2012.
246 blz, isbn 9789460680878

Geen opmerkingen: