18 december 2012

Beppe Fenoglio - Een privékwestieHij moest de langste nacht van zijn leven nog door. Maar morgen zou hij het weten. Hij kon niet meer leven zonder het te weten en hij kon bovenal niet sterven zonder het te weten, in deze tijd waarin jongens zoals hij eerder gedoemd waren te sterven dan te leven. Hij zou er alles voor overhebben, voor die waarheid, als hij moest kiezen tussen die waarheid en de intelligentie van de schepping, koos hij de eerste.

***

Beppe Fenoglio (1922 - 1963) was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de partizanen die vocht tegen de fascisten, na de wapenstilstand met de geallieerden. Tijdens zijn leven publiceerde hij drie boeken; na zijn dood volgden er een pak meer, waaronder deze Una questione privata uit 1963. Hij kijkt daarin terug op zijn oorlogsleven.

Hoofdpersonage is de partizaan Milton, die tijdens een militaire operatie de kans ziet het huis van Fulvia te bezoeken, het meisje waar hij al jaren verliefd op is. Van de huishoudster meent hij te verstaan dat Fulvia ervandoor is met zijn beste vriend Giorgio. Om de waarheid te achterhalen onderneemt Milton een gevaarlijke tocht, door de modder van de Langhe in Noord-Italië, opgejaagd door de Duitse vijand en geplaagd door de rivaliserende communisten. Het is de verbeten strijd van een jongeman voor zijn geliefde die belangrijker blijkt dan de internationale politiek. Of hoe de liefde het toch nog haalt van de oorlog.

Een privékwestie van Beppe Fenoglio - oorspronkelijke titel Una questione privata - verscheen bij De Bij Klassieken in 2012, vertaald uit het Italiaans door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd.
191 blz, isbn 9789023476412

1 opmerking:

Ann zei

Ik heb dit boek in de krokusvakantie gelezen in Italië, toen we een beetje ingesneeuwd waren. Mooie zinnen, het is alsof je meeloopt in de modder met Milton, meespreekt met zijn kameraden en bewoners.... ik beleefde het mee als in een film.
Het is verfilmd, ik ben benieuwd , die film wil ik nog wel eens zien.
Interessant om ook wat achtergond over het verdeelde Italië in WOII te lezen, over de verschillende partizanengroepen ...
Beppe Fenoglio schrijft zijn verhaal als de zoektocht van Milton naar zijn vriend Giorgio. Hij wil achter de waarheid komen over de verhouding van Giorgio met hun vriendin Fulvia. Voor Milton is Fulvia de onbereikbare grote liefde. Menselijke relaties tegenover de oorlogsrelaties ...
De zoektocht lijkt me wat onwaarschijnlijk...