23 december 2012

Michael Ennis - Het duivelse lotZonder een zweem van verontschuldiging vertelde de hertog me dat hij zich niet verplicht had gevoeld een verdrag te respecteren dat hij had gesloten onder bedreiging van lieden die zelf niet van plan waren zich aan hun beloften te houden - een principe dat ik nog altijd volkomen juist acht, ook al heeft het nog zoveel verontwaardiging gewekt bij degenen die menen dat De vorst het handboek van de duivel is.

***

Nogal wat bekende historische figuren kruisen elkaars pad in Het duivelse lot. De meest immorele paus aller tijden, om te beginnen. Wie de serie The Borgias zag, weet waar Alexander VI toe in staat was. Dit boek speelt zich enkele jaren later af: Alexanders zoon Juan is vijf jaar geleden vermoord, in 1497, en nog altijd is de misdaad niet opgehelderd. Juans broer Cesare is intussen aanvoerder geworden van de troepen die de pauselijke macht over Italië moeten bestendigen en uitbreiden. Hij doet daarvoor een beroep op huurlingen, van wie de aanvoerders niet erg betrouwbaar blijken.

De uitkomst van de machtsstrijd tussen Cesare en de vrije legers kan gevolgen hebben voor onder andere de republiek Florence, die liefst gewoon in vrede handel wil voeren. De twijfelende republiek stuurt een jonge ambtenaar naar Cesare's hofhouding, zogezegd om te onderhandelen, maar eigenlijk machteloos. Zijn naam: Niccolò Macchiavelli, auteur van Il principe, De heerser, een klassieker die zijn origine vindt in deze geschiedenis. Macchiavelli raakt in het moordonderzoek betrokken dankzij Damiata, de maîtresse van de vermoorde Juan. Zij moet van de paus achterhalen wie de moordenaar is. Tot het zover is houdt Alexander haar zoontje bij zich in het Vaticaan.

Er duiken meer lijken op, verdeeld rond de stad Imola. Er is een Leonardo da Vinci voor nodig om in de vindplaatsen een geometrisch patroon te ontdekken. Da Vinci is Cesare's hofingenieur en sluit zich aan bij de amateurdetectives Damiata en Macchiavelli. Ze raken verstrikt in een web van intriges, als bijrollen in de strijd om de macht in Italië. Heksen en bokkenrijders brengen wat leven in een verder nogal langgerekt epistel. De plot maakt uiteindelijk wel nog iets goed.

Het duivelse lot van Michael Ennis - oorspronkelijke titel The Malice of Fortune - verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen in 2012, vertaald uit het Engels door Guus Houtzager.
452 blz, isbn 9789085424123

Geen opmerkingen: