25 december 2012

Marina Mander - De eerste echte leugenIk heb geleerd dat details meer over dingen zeggen dan de dingen zelf, als je op de details let kun je grote mensen laten denken dat alles goed gaat, en ze geloven je omdat de details kloppen.
Verkeerde details zijn: haar door de war, schriften met vlekken, boeken met ezelsoren, schrammen en zwarte nagels, vloeken.

***

Luca is tien en woont met zijn moeder in een klein appartement. Tot zij op een dag gaat liggen en niet meer wakker wordt. Naar een weeshuis wil hij niet, dus doet Luca alsof er niets gebeurd is. Dat blijkt echter niet zo makkelijk vol te houden, zeker niet voor een tienjarige.

Luca doet verrassend verstandige uitspraken en maakt vaak grappige opmerkingen. Tegelijk is er de trieste achtergrond: een jongen komt helemaal alleen te staan op de wereld. Met iets van vertedering volgen we Luca's gedachtengang. Het leven kan hard zijn, maar hij komt er wel. Met of zonder weeshuis.

De eerste echte leugen van Marina Mander - oorspronkelijke titel La prima vera bugia - verscheen bij Anthos in 2012, vertaald uit het Italiaans door Yond Boeke en Patty Krone.
140 blz, isbn 9789041421005

Geen opmerkingen: