30 december 2012

Francesco Guccini & Loriano Macchiavelli - De buizerd'Weet je, Buizerd? Ik maak me zorgen. Jij bent pas achtentwintig en je hebt al de ervaring van een deskundige speurder en de wijsheid van een oude man. Wat moet er van je worden?'

***

Opschudding in een bergdorpje in de Apennijnen: stroper Ad├╣mas beweert een mensenvoet te hebben gezien in de muil van een everzwijn. In de lokale eettent gelooft niemand hem, behalve de Buizerd, zoals de plaatselijke boswachter genoemd wordt. Die merkt al snel dat er van alles gaande is in het dorp, zeker als de mooie Francesca wordt bedreigd in het huis van haar grootvader.

Hoewel enkele thema's, zoals de bescherming van de natuur, veel aandacht krijgen, is het de couleur locale die van De buizerd een charmant boek maken. In het dorp kent iedereen elkaar: de burgemeester, de incompetente adjudant van de carabinieri, de immobili├źnmakelaar, de teruggetrokken levende moeder en dochter, en zelfs enkele Tunesische gastarbeiders. De toeristen, die nemen ze er in de zomermaanden graag bij. De buizerd is een vlotte en ontspannende misdaadroman, misschien wat stereotiep af en toe, maar al bij al wel vermakelijk.

De buizerd van Francesco Guccini en Loriano Macchiavelli - oorspronkelijke titel Malastagione - verscheen bij Serena Libri in 2012, vertaald uit het Italiaans door Carolien Steenbergen.
311 blz, isbn 9789076270739

Geen opmerkingen: