3 januari 2013

Jo Nesbø - De kakkerlakHoeveel weegt een kakkerlak? Tien gram? Als er meer dan honderd waren verstopt in spleten en achter planken, dan wilde dat zeggen dat er meer dan een kilo kakkerlakken in deze kamer was. Hij huiverde.

***

In het rijtje Harry Hole's ontbrak er nog eentje nadat vorig jaar De vleermuisman werd heruitgegeven: De kakkerlak, deel 2 in de reeks. Na het voor zijn chefs iets te bloedig afgelopen avontuur in Sydney staat Hole op inactief (deels ook omdat hij verder tot niet veel in staat is). Toch wordt hij door de politiek aangewezen om de dood van de ambassadeur in Bangkok te onderzoeken. Die was een persoonlijke vriend van de premier, en is onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in een motel. Lees: er was een hoertje in het spel.

Harry Hole krijgt als vanouds veel klappen, ondergedompeld in een vreemde cultuur, met de hete adem van zijn bazen in de nek. Je zou van minder weer aan het drinken gaan. Nesbø-volgers weten intussen dat ze onderweg een paar onverwachts twists mogen verwachten. De fans zullen zich niet bekocht voelen.

De kakkerlak van Jo Nesbø - oorspronkelijke titel Kakerlakkene - verscheen bij Cargo in 2012, vertaald uit het Noors door Annelies de Vroom.
376 blz, isbn 9789023475484

Geen opmerkingen: