3 februari 2013

Koen Peeters - Duizend heuvelsGod trekt over de hele wereld, maar 's nachts gaat hij slapen in Rwanda.

****

Rwanda, het land van de duizend heuvels. Het klinkt als een slogan waarmee je toeristen kan lokken, maar helaas is er de laatste halve eeuw te veel gebeurd om van een rustig vakantieland te kunnen spreken. Nog afgezien van de huidige onrust in de regio van de grote meren, die ook al jaren aansleept, was er de genocide van 1994. Vijfhonderdduizend tot een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's werden afgemaakt door extremistische Hutu-milities. De internationale gemeenschap - ook België, als voormalig mandaathouder van het gebied niet zonder verantwoordelijkheid - keek toe.

Hoe ver die Belgische verantwoordelijkheid reikt, blijkt uit Duizend heuvels van Koen Peeters. Geen non-fictie, al lijkt het soms wel zo, maar een roman over een kleine jongen, Louis, die droomt over Rwanda en haar taal, heuvels en rituelen. Het is een magisch verhaal, beleefd in een droom, die in sterk contrast staat met de reële verschrikkingen van de genocide en de moordpartijen die meer dan eens in de Rwandese geschiedenis voorkwamen.

Als volwassene trekt Louis dan eindelijk zelf naar het land van zijn dromen, samen met een Rwandese vluchteling. Het is tijd, zowel voor de vluchteling als voor zijn vaderland, om een punt te zetten achter de jarenlange strijd - en de herinnering eraan. In de heksenketel rond Oost-Congo is het te hopen dat de Rwandezen enige rust wordt gegund.

Duizend heuvels van Koen Peeters verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen in 2012.
295 blz, isbn 9789085423416

Geen opmerkingen: