9 februari 2013

Pedro Almodóvar - Patty Diphusa'Doe je hand eens in je broek en beschrijf wat je daar vindt.'
'Dat kun je wel bedenken.'
'Momenteel wordt mijn VERBEELDING vertroebeld door mijn VERLANGENS, en mijn verlangens kennen geen MAAT. Wees eens wat CONCRETER.'
'De natuur heeft me ruim bedeeld.'
'Ik heb een hekel aan eufemismen maar ik geloof je.'

***

Tot Wereldbibliotheek in 2008 met Patty Diphusa uitpakte, wist ik niet dat Pedro Almodóvar ook schreef. Ik kende wel enkele van zijn films, waaronder La Mala Educación uit 2004. De novelle Patty Diphusa past vooral bij Almodóvars vroegere oeuvre.

Patty is een prostituee/pornoster in Madrid. Ze schrijft columns over haar leven, gevuld met drugs en plotselinge verliefdheden die al dan niet uitlopen op seks in een WC-hokje. Tot helemaal op het einde haar schepper, Almodóvar zelf, opduikt en ze zich op hem kwaadmaakt over de intellectuele toon die haar laatste columns kenmerken: 'Ik heb niets tegen lezen, maar ik kan toch tegelijk ook neuken?'

Naast de vaak grappige columns van Patty Diphusa heeft Almodóvar enkele andere ontboezemingen in het boekje opgenomen, geschreven tussen 1984 en 1990. Enkele zijn de moeite waard, maar de meeste zijn opvulling, en enkel bedoeld voor de fans. Zo zegt hij zelf in een voorwoord, en wie zijn wij om de grote Almodóvar tegen te spreken?

Patty Diphusa van Pedro Almodóvar - oorspronkelijke titel Patty Diphusa - verscheen bij Wereldbibliotheek in 2008, vertaald uit het Spaans door Heijo Alting en Inge Geleyn.
158 blz, isbn 9789028422452

Geen opmerkingen: