27 april 2013

Rob Wijnberg - De nieuwsfabriekNieuws is geen verzinsel van cynische journalisten. Maar het bredere beeld dat het nieuws van de wereld schetst is zo onvolledig dat het neerkomt op een structurele vorm van misleiding. Geen opzettelijke misleiding, maar geïnstitutionaliseerde misleiding: goed nieuws wordt nu eenmaal niet als nieuws gezien.

***

"If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you do read the newspaper, you're misinformed." De quote van Mark Twain vat De nieuwsfabriek perfect samen. Voormalig nrc.next-hoofdredacteur en filosoof Rob Wijnberg maakt zich - niet onterecht - druk over de manier waarop we vandaag de dag nieuws krijgen voorgeschoteld. Meestal alleen het slechte nieuws, liefst samengevat in drie zinnen of een dertigsecondenitem. Voor duiding of achtergrondinformatie is er nauwelijks tijd.

Iedereen wordt geacht in peilingen een duidelijk standpunt in te nemen. Die peilingen vullen de dag erna het nieuws en stuwen politici naar een zoveelste ondoordachte zet. Iemand heeft bovendien beslist dat we ons nieuws graag wat opgeleukt zien. Gelukkig zijn we in Vlaanderen vooralsnog gespaard gebleven van PowNews-toestanden, slapstickjournalistiek, zoals Wijnberg het noemt. Maar ook hier worden verkiezingsprogramma's liefst in een flitsend format gegoten.

Wijnbergs analyse is misschien niet echt nieuw, maar het kan geen kwaad de feiten eens op een rijtje te zetten en van een insider te horen hoe het er op een krantenredactie aan toe gaat. Ik twijfel alleen nog of de Nederlandse media zonder meer vergelijkbaar zijn met de Vlaamse. Wellicht is het de naïeve idioot in mij die dit schrijft, maar ik hoop stiekem van niet.

De nieuwsfabriek van Rob Wijnberg verscheen bij De Bezige Bij in 2013.
155 blz, isbn 9789023477587

Geen opmerkingen: