Pagina's

12 mei 2013

Bavo Dhooge - Santa MonicaHet kreng liet Randy binnen in zijn eigen bungalow, die hij zelf had betaald. Hij had nooit kunnen wennen aan haar smaak. Dit was de afrobungalow, met die voodoomaskers, die beeldjes van naakte apen en die tijgertapijten. Fuck, drie huizen had hij en geen enkele van de drie was echt van hem.

***

Drie keer op rij kreeg Gentenaar Bavo Dhooge vijf sterren in de VN-thrillergids, die jaarlijks half Nederland een spontaan orgasme bezorgt (de andere helft leest geen thrillers). Jammer genoeg hebben die vijftien sterren nog niet voor Dhooges grote doorbraak gezorgd. Misschien lukt het wel met Santa Monica. Dhooges nieuwe Vlaamse uitgever sloot een akkoord met Luitingh-Sijthoff voor de verdeling en promotie in Nederland. Eigenlijk had zoiets al enkele jaren geleden moeten gebeuren. Stiletto libretto en Scrabble man, in dezelfde LA-reeks, behoren tot het beste dat Dhooge tot nu toe heeft geschreven (en hij schreef al véél).

Santa Monica draait rond Jack Spark, een Vietnam-veteraan die in 1976 een deal sluit met slotenmaakster Monica Gucci. Samen bouwen ze een geheim leven op in andermans appartementen. Een van die woningen hoort toe aan Jacks voormalige baas en disco-uitbater Fats Foley. In een vorig leven was hij lid van rockgroep Satans Braces, samen met Randy Wells, die nu als zelfverklaard mormoon drie vrouwen heeft en mensen heelt door handoplegging.

Daarmee zijn alle ingrediënten aanwezig voor een echte Dhooge: een geflipte heler, jaloerse vrouwen, veel gedoe met sleutels en zelfs, ik denk voor het eerst, een echte romance. De vaart zit er weer goed in, maar ik mis toch een tikkeltje Tarantino. De filmliefhebbers begrijpen wat ik bedoel.

Santa Monica van Bavo Dhooge verscheen bij Houtekiet in 2013.
283 blz, isbn 9789089242372

Geen opmerkingen: