18 mei 2013

Stephen Dobyns - Het vuurpaleisDe ontvoering van de baby, de scalp, de verkrachting van de twee meisjes, de slangen en vreemde rituelen in het bos en de kennelijke zelfmoord van het meisje. Die dingen suggereren een enorme dreiging en een ophanden zijnde verstoring van de orde hier. Maar zes dagen geleden was er nog niets aan de hand.

***

Van Stephen Dobyns herinner ik me de uitstekende misdaadromans Kind in het water en De kerk van de dode meisjes. Dat was aan het einde van de vorige eeuw. Rode draad in die twee boeken was, als ik me goed herinner, de impact van misdaden op kleine Amerikaanse plaatsjes die in een soort massapsychose terechtkomen. In Het vuurpaleis, Dobyns' eerste misdaadroman in veertien jaar, grijpt hij terug naar de beproefde formule.

In Brewster, Rhode Island, gebeuren rare dingen. Een baby verdwijnt uit een ziekenhuisbedje en wordt vervangen door een slang. Een bezoeker wordt gescalpeerd aan de rand van het moeras. Een meisje wordt vermist, en coyotes rukken op tot in de straten van de stad. Genoeg alleszins om een hele politiemacht te ontplooien, staatsagenten en FBI incluis. Enkele aanwijzingen duiden op hekserij, maar dat kan volgens rechercheur Woody Potter ook misleiding zijn.

Dobyns voert heel wat inwoners van Brewster op. Allemaal zijn ze op een of andere manier betrokken bij een van de vreemde voorvallen. Voorvallen die het stadje in shock brengen en de angst laten toeslaan. Mooi gecomponeerde misdaadroman met een vleugje mystiek.

Het vuurpaleis van Stephen Dobyns - oorspronkelijke titel The Burn Palace - verscheen bij Anthos in 2013, vertaald uit het Amerikaans door Mieke Vastbinder en Onno Voorhoeve.
451 blz, isbn 9789041422064

Geen opmerkingen: