1 juni 2013

Paola Soriga - Waar Rome eindigt's Nachts fantaseerde ze over manieren om ervandoor te gaan, om verder te kunnen leren en zelf over haar leven te kunnen beslissen, maar niet zoals haar zus Agnese het gedaan had, zonder te trouwen, er moet een manier zijn om er in mijn eentje vandoor te gaan.

***

Ida volgt zo een beetje dezelfde weg in het leven als haar schepper Paola Soriga: geboren in Sardiniƫ, verhuisd naar Rome. Maar waar Soriga zelf de kans kreeg literatuurwetenschappen te studeren, heeft Ida het toch iets moeilijker. We gaan dan ook een stuk terug in de tijd, naar de jaren '30 en '40 van vorige eeuw. Ida's ouders besluiten haar naar Rome te sturen, waar ze bij haar oudere zus kan verblijven en naar school kan gaan. Wanneer de oorlog uitbreekt, sluit Ida zich aan bij het verzet. Net voor de bevrijding moet ze vluchten en trekt ze zich terug in een grot, terugkijkend op haar leven en smachtend naar haar grote liefde Antonio.

Het leven loopt zelden zoals je verwacht, maar van het eenvoudige Sardijnse boerenleven naar de opwinding van de grootstad, nog doorkruist door een oorlog, is waarschijnlijk een grotere schok dan de meesten onder ons meemaken. Toch maakt Soriga er geen groot drama van. Ida is en blijft een gewoon meisje dat toevallig in een oorlog verzeild is geraakt, en daar zoals de meesten wel wat opwinding, maar zeker geen grote heldendaden aan overhoudt. Ida's levensverhaal zal je geen slapeloze nachten bezorgen, maar mooi is het wel. Coming of age, maar dan op z'n Italiaans.

Waar Rome eindigt van Paola Soriga - oorspronkelijke titel Dove finisce Roma - verscheen bij Anthos in 2013, vertaald uit het Italiaans door Manon Smits.
155 blz, isbn 9789041422767

Geen opmerkingen: