6 juni 2013

Jussi Adler-Olsen - Het Marco-effectMarco wist wat er mis was met Samuel. Als je geen jongetje meer leek, dan was je niet geschikt om te bedelen. Hoewel Marco vijftien was, zag hij er nog steeds uit als dertien, dus voor hem was het gemakkelijk genoeg. Grote, kinderlijke ogen, klein voor zijn leeftijd, bijzonder klein zelfs, nog steeds met een zachte huid en mooi haar, in tegenstelling tot Samuel, Pico en Romeo, die een grovere huid en stoppels hadden gekregen.

****

Hoera: het olijke trio van afdeling Q van de Deense politie is terug. Het Marco-effect is het vijfde deel in de reeks, en misschien wel het beste tot nu toe. Carl, Assad en Rose blijven elkaar de duivel aandoen, in wisselende bondgenootschappen, hoewel ze zich nu ook moeten wapenen tegen inmenging van de nieuwe politiechef.

Het verhaal draait rond een jongen, Marco, die zijn 'familie' ontvlucht, feitelijk niet meer dan een sekteachtige bende van bedelaars en zakkenrollers. Wanneer Marco over het lijk van een Deense man tuimelt, blijkt dat ze ook voor moord hun hand niet omdraaien. Het spoor leidt naar een schandaal op het ministerie van ontwikkelingssamenwerking en het dreigende faillissement van een bank.

Zo slaagt Adler-Olsen erin enkele actuele thema's binnen te smokkelen: de bankencrisis, rondreizende dievenbendes, corruptie op het hoogste niveau. Ondertussen speelt Marco een kat- en muisspel met zijn voormalige familie én met Carl en co, niet wetend wie hij kan vertrouwen. Overmatig gebruik van het woord kan averechts werken, maar ik denk dat het woord 'pageturner' hier wel degelijk op zijn plaats is.

Het Marco-effect van Jussi Adler-Olsen - oorspronkelijke titel Marco effekten - verscheen bij Prometheus in 2013, vertaald uit het Deens door Kor de Vries.
510 blz, isbn 9789044621143

Geen opmerkingen: