9 juni 2013

Paolo Giordano - Het menselijk lichaamDoor de manier waarop de Afghaanse politieagenten de wapens aanleggen is het Cederna duidelijk dat ze kansloos zijn: als de politiek besluit om de troepen terug te trekken en de oorlog aan hen over te laten, valt Afghanistan onmiddellijk weer in handen van de taliban, gegarandeerd. Cederna haat politici, het zijn zakkenvullers en verder niks.

***

Paolo Giordano heeft ruim de tijd genomen voor zijn tweede roman. De eerste, De eenzaamheid van de priemgetallen, werd dan ook een gigantisch succes en leverde hem de Premio Strega op. Dat succes nog eens overdoen is lastig, en inderdaad niet helemaal gelukt.

In Het menselijk lichaam volgt Giordano enkele Italiaanse soldaten in Afghanistan. De ene tracht zich los te maken van zijn moeder, een andere laat een zwangere minnares achter. Er is een macho bij, een vrouw die zich telkens weer moet bewijzen, en een dokter die moeite heeft van de pillen af te blijven. Elk reageren ze verschillend op de verveling, de ontberingen, de aanvallen.

Het menselijk lichaam boeit ongetwijfeld, maar is misschien iets te vrijblijvend. We lezen weinig over zin en onzin van de oorlog in de woestijn, maar des te meer over de impact ervan op geest en lichaam.

Het menselijk lichaam van Paolo Giordano - oorspronkelijke titel Il corpo umano - verscheen bij De Bezige Bij in 2013, vertaald uit het Italiaans door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd.
351 blz, isbn 9789023477679

Geen opmerkingen: