16 juni 2013

Jan Guillou - Dandy uit het noordenEn hij legde brandend van verontwaardiging uit dat mitrailleurs absoluut een verschrikkelijk wapen waren, maar iets wat je alleen inzette tegen negers en andere rassen. Engeland had niet verwacht dat de Duitsers zich zo ongentlemanachtig zouden gedragen. Het was een soort van morele schok.

***

De Zweed Jan Guillou begon zijn epos over drie broers, twee oorlogen en één eeuw vorig jaar met Bruggenbouwers. Daarin leerden we twee van de drie Noorse broers uitgebreid kennen: na een technische opleiding in Duitsland gaat de ene een spoorweg bouwen in zijn thuisland, terwijl de tweede het geluk zoekt in Afrika. De derde broer was dan allang verdwenen, om in Dandy uit het noorden weer op te duiken.

Sverre, zo heet de derde broer, is zijn grote liefde, Lord Manningham, Albie voor de vrienden, gevolgd naar diens landgoed in Wiltshire. Albie en Sverre houden er zich bezig met het ontwerpen van landbouwmachines, schilderen en discussiëren. In het grote landhuis slagen ze erin samen te wonen zonder dat het opvalt. Enkele jaren voordien nog werd Oscar Wilde opgesloten wegens homoseksuele handelingen.

Guillou weet de tijdsgeest uitstekend te vatten. Enerzijds de relatieve vrijheid onder kunstenaars en gelijkgezinden, anderzijds de heksenjacht in de pers. De landbouw wordt in snel tempo geïndustrialiseerd. De macht van de Engelse adel neemt langzaamaan af, zeker na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Dandy uit het noorden houdt zonder problemen de aandacht vast, maar naar mijn smaak is ie weer net iets te gelikt.

Dandy uit het noorden van Jan Guillou - oorspronkelijke titel Dandy - verscheen bij Prometheus in 2013, vertaald uit het Zweeds door Bart Kraamer.
288 blz, isbn 9789044622652

Geen opmerkingen: