29 september 2013

Alberto Cavanna - De man die de dagen niet teldeTerwijl Mohammed alles opsnoof en om zich heen keek begreep hij dat die man hetzelfde beroep had als hij, er alleen in een andere taal over sprak... een en dezelfde zee, de boten, het hout en de vissen waren hetzelfde. Anders, maar alleen een beetje, was het beroep van varen, boten bouwen en vissen.

****

De man die de dagen niet telde is een kleine maar fijne roman over twee mannen die vriendschap sluiten, ondanks het grote verschil in leeftijd en afkomst. De oude Italiaanse visser Cristoforo vindt op een dag de jonge Tunesische vluchteling Mohammed voor de deur van de werkplaats waar hij een boot aan het bouwen is. Hij besluit de jongen eten te geven en een slaapplaats aan te bieden. Tijdens het werk aan de boot raken de twee steeds meer op elkaar ingespeeld. Maar het einddoel nadert, de boot is bijna klaar. Wat daarna? Klachten van de buren brengen Cristoforo tot een verrassende beslissing.

De man die de dagen niet telde van Alberto Cavanna - oorspronkelijke titel L'uomo che non contava i giorni - verscheen bij Serena Libri in 2013, vertaald uit het Italiaans door Aafke van der Made.
171 blz, isbn 9789076270777

Geen opmerkingen: