27 oktober 2013

Alessandro Baricco - Driemaal bij dageraadBuiten hing die duisternis van voor de dageraad, geen nacht en geen ochtend. De lobby van het hotel was roerloos, elegant in zijn details, schoon, zacht: warm in zijn kleuren, zwijgend, alles goed verdeeld over de ruimte, met indirecte verlichting, hoge wanden, een licht plafond, boeken op de tafels, bolle kussens op de banken [...]

****

Vorig jaar verscheen bij De Bezige Bij Mr Gwyn van Alessandro Baricco. Daarin komt een boekje ter sprake van een Brits-Indische schrijver, getiteld Driemaal bij dageraad. Het leek Baricco wel leuk dat boekje zelf te schrijven. Een jaar later ligt het al bij ons in de boekenwinkel. Het is een dun boekje - overigens apart van Mr Gwyn te lezen - in drie delen, met telkens een eenmalige ontmoeting in de lobby van een hotel als onderwerp. Het lijken drie op zich staande verhalen, maar gaandeweg wordt de samenhang duidelijk. Prachtige dialogen, en wederom mooi geschreven door Alessandro Baricco.

Driemaal bij dageraad van Alessandro Baricco - oorspronkelijke titel Tre volte all'alba - verscheen bij De Bezige Bij in 2013, vertaald uit het Italiaans door Manon Smits.
95 blz, isbn 9789023477709

Geen opmerkingen: