18 oktober 2013

Pepetela - RoofdierenHij was in Luanda beland, vanuit Porto Amboim, waar hij uiteindelijk zijn vader was gaan assisteren bij het geven van injecties en het aanbrengen van verband. Illegaal, uiteraard, zelfs vader Caposso had in feite geen vergunning om dat te doen. Maar de autoriteiten hadden het te druk met andere zaken, wat konden hen die twee kerels schelen die de dorpen in Zuid-Kwanza langsgingen en mensen illegaal medisch behandelden?

****

Vladimiro Caposso is een arrogante zakenman. Hij werkt zich vanuit het niets op in het Angola van net na de onafhankelijkheid. In die tijd kon dat niet zonder goedgeplaatste connecties: relaties binnen de politiek en de hoge ambtenarij die moeten onderhouden worden met veel geld en cadeautjes. Er is nauwelijks een deal te vinden waar geen reukje aan zit: van een semi-legale superette in communistisch Angola tot de aankoop van diamanten van Congolese rebellen. Maar ook in Angola draait de wind wel eens.

Tegen de achtergrond van de Angolese geschiedenis van 1975 tot nu vertelt oud-minister Pepetela over de op- en ondergang van het imperium van Vladimiro Caposso, de gehaaide zakenman die zijn eigen ondergang niet zag aankomen. Mooie, meeslepende roman.

Roofdieren van Pepetela - oorspronkelijke titel Predadores - verscheen bij De Geus in 2008, vertaald uit het Portugees door Hermina Gaikhorst.
410 blz, isbn 9789044512854

Geen opmerkingen: