13 oktober 2013

Anne Holt - SchaduwdoodHet jongetje lag op zijn moeders schoot, alsof hij sliep. Hij was te groot voor haar: een blonde, uit de kluiten gewassen achtjarige jongen die dwars over de magere dijen van zijn moeder lag, zij met een arm om zijn middel en de andere onder zijn hoofd om het omhoog te houden.

***

Een huis-tuin-en-keukenthriller is het. Weliswaar met een iets breder perspectief, want Noorwegen heeft in Oslo en op Utøya net een trauma opgelopen, maar niettemin een huis-tuin-en-keukenthriller. Alles draait namelijk rond de dood van de achtjarige Sander Mohr, die van een keukentrapje is gevallen. Een ongeluk wellicht, ware het niet dat een jonge, onervaren agent - iemand anders is er in de weken na Utøya niet beschikbaar - onraad ruikt. Inger Johanne Vik, vriendin van Sanders moeder en occasioneel politiepsychologe, raakt ondanks andere bekommernissen betrokken bij de hele historie. 

Schaduwdood is een boeiende psychologische misdaadroman, en het einde doet vermoeden dat Holt er ook een tijdperk mee afsluit. Misschien zoals Utøya voor de Noren het einde van een onbekommerd tijdperk was.

Schaduwdood van Anne Holt - oorspronkelijke titel Skyggedød - verscheen bij Cargo in 2013, vertaald uit het Noors door Kor de Vries.
318 blz, isbn 9789023478591

Geen opmerkingen: