11 oktober 2013

Mario Rigoni Stern - Sergeant in de sneeuwIk vond mijn peloton zwaar terug. We waren blij elkaar weer te zien, maar niet iedereen was er. Luitenant Sarpi was niet meer bij ons; enkele anderen lagen gewond in het ziekenhuis. Antonelli kwam naar me toe: "Dit keer is het afgelopen," zei hij, "het is afgelopen."

***

Mario Rigoni, bijgenaamd Stern, woonde in een dorp ten noorden van Venetië, van zijn geboorte in 1921 tot aan zijn dood in 2008. Hij ging er slechts éénmaal weg: om te dienen als soldaat in het Italiaanse leger. Hij overleefde de verschrikkelijke oorlogswinter van 1942-1943 aan het oostfront, en schreef er later dit boek over: Sergeant in de sneeuw. In twee delen beschrijft hij eerst het leven in de loopgraven, tijdens de belegering van een Russisch dorp. Rigoni belicht niet zozeer de veldslagen, als wel de impact van de geweerschoten op de manschappen. Mannen die elkaar na maanden van afzondering door en door kennen. In deel twee blijkt het onmogelijk langer stand te houden. De asmogendheden trekken zich terug in een lange mars door de sneeuw, die al snel even hachelijk en dodelijk blijkt als het front.

Opvallend aan Sergeant in de sneeuw is de apolitieke benadering. Geen onvertogen woord over de Russische tegenstander, geen woord over al dan niet verantwoorde beslissingen van de eigen legertop. Er is eenvoudigweg een strijd gaande om stand te houden, om te overleven, terwijl zo veel bekenden en route sneuvelen. Voor liefhebbers van oorlogsromans is deze Sergeant in de sneeuw niet te missen.

Sergeant in de sneeuw van Mario Rigoni Stern - oorspronkelijke titel Il sergente nella neve - verscheen bij De Arbeiderspers in 2013, vertaald uit het Italiaans door Asker Pelgrom.
168 blz, isbn 9789029587396

Geen opmerkingen: