30 december 2013

Paul Levrie en Rudi Penne - De pracht van priemgetallenDat sommige wiskundigen hun dagen vullen met het opsporen van priemgaten, zoals sommige astronomen zwarte gaten in het heelal zoeken, lijkt op het eerste gezicht de wereldvreemdheid van het vak wiskunde te bevestigen. Op het tweede gezicht ook.

***

Wie niet weet wat priemgetallen zijn, begint maar beter niet aan dit boek. Qua uren wiskunde in de humaniora moet ik voor weinigen onderdoen, maar toch gaat dit boek voor een groot deel aan me voorbij. Mits enige opoffering en diepe concentratie zou het waarschijnlijk wel lukken, maar dat lijkt niet de bedoeling van De pracht van de priemgetallen, geschreven door twee Vlaamse wiskundigen.

Het werkelijk doorgronden van de vermelde stellingen - van Euclides over Fermat tot Gauss - is iets voor de happy few, maar gelukkig bevat het boek ook vele anekdotes over rare Indiƫrs die niet anders doen dan het aantal cijfers tussen twee priemgetallen berekenen. Bovendien blijken priemgetallen een grote rol te spelen in ons dagelijkse leven. Als we het nummer van onze Visa-kaart ingeven op bol.com, dan zijn er priemgetallen nodig om het te versleutelen. De pracht van priemgetallen licht een tipje van de sluier op over de wondere wereld van de priemgetallen, en voorlopig volstaat dat tipje voor mij.

De pracht van priemgetallen van Paul Levrie en Rudi Penne verscheen bij Prometheus - Bert Bakker in 2013.
198 blz, isbn 9789035138636

Geen opmerkingen: