Pagina's

30 maart 2014

Bavo Dhooge - Sushi King'Weet je dat dit alsmaar meer op een farce begint te lijken?' vroeg Bo. 'Ik verwacht elk moment Groucho Marx. Hoeveel waanzinniger kan het nog worden?'

****

Je weet pas écht dat het lente is wanneer er een nieuwe Bavo Dhooge in de bus valt. De thrillers met een twist komen steevast de eerste zonnestralen nog wat versterken. Sushi King is deel zes in de LA-reeks, en (misschien op Stiletto Libretto na) de beste tot nu toe.

Een halfgare crimineel, een eenzame loser en een knappe hartenbreekster, meer is er in het universum van Bavo Dhooge niet nodig om een goed boek te brouwen. Plus uiteraard enkele grappige, met bloed overgoten scènes, een pak plotwendingen en een hoofdpersonage dat je in de verste verte niet had verwacht. Het onderwerp van alle commotie in Sushi King is namelijk een vis, een arowana van tachtigduizend dollar en een doorn in het oog van Betsy, wier man hele avonden naar een aquarium zit te staren. Na een moord in de metro geraakt Bo Dodge bij de zaak betrokken, een voortvluchtige die in de metro als mime-acteur zijn loon tracht te verdienen. Als klap op de vuurpijl heeft ook de Zwaardvis, een organisator van illegale vissengevechten, zijn oog laten vallen op de arowana.

Zelden krijg je zoveel flashbacks en flash-forwards te verwerken als in Sushi King. Elke sprong in de tijd onthult iets uit verleden of toekomst én kondigt een volgende gekke plotwending aan. Even stoppen met lezen zit er dus niet in. Zoveel fantasie in een zo ingenieuze structuur: dat kan alleen Bavo Dhooge.

Sushi King van Bavo Dhooge verscheen bij Houtekiet in 2014.
268 blz, isbn 9789089242716

Geen opmerkingen: