Pagina's

25 april 2014

Jerry Brotton - Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten



Een accurate wereldkaart bestaat niet en die zal er ook niet komen. De paradox is dat we de wereld nooit zullen kennen zonder kaart en hem met een kaart nooit goed zullen kunnen weergeven.

****

Tegenwoordig ben je maar een muisklik verwijderd van een kaart van gelijk welke plek op de aardbol, maar het heeft wel eeuwen geduurd voor de mens daartoe in staat was. Wat begon met de oudst bekende wereldkaart, in steen gebeiteld tussen 700 en 500 voor Christus in het huidige Irak, eindigt voorlopig bij de 10 petabyte aan geografische informatie in Google Earth. Jerry Brotton beschrijft die geschiedenis in twaalf kaarten. Niet alleen de inhoud van de kaarten verandert dankzij ontdekkingsreizigers en satellieten, maar ook, en dat is meest verrassend, de vorm. De bol die de wereld is, moet op een of andere manier op een plat vlak geprojecteerd worden. De ideale afbeelding van de wereld bestaat niet, en dus kan het altijd dat het ene werelddeel wat groter of kleiner wordt afgebeeld dan het in werkelijkheid is. Elke kaart getuigt van een bepaald wereldbeeld, dat Brotton serveert aan de hand van biografieën van de grootste geografen, geschiedenis en anekdotes. De titel voorspelt exact wat je krijgt. Boeiender non-fictie dan Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten is moeilijk te vinden.

Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten van Jerry Brotton - oorspronkelijke titel A History of the World in Twelve Maps - verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen in 2013, vertaald uit het Engels door Ineke van den Elskamp, Jan Willem Reitsma en Pon Ruiter.
575 blz, isbn 9789085424932

Geen opmerkingen: