25 mei 2014

Giorgio Fontana - Het geweten van Roberto DoniJa, hij herkende het. Dit was Milaan. De stad waar iedereen zich een vreemdeling kon voelen, ook wie er geboren en getogen was. De stad waar een beetje genegenheid alleen met heel veel moeite was los te trekken, en waar niets je zomaar in de schoot werd geworpen. De stad die wreed was, maar je altijd eerlijk zei waar het op stond.

***

Zestiger Roberto Doni begint uit te kijken naar zijn laatste zaken aan het hof van beroep in Milaan wanneer journaliste Elena Vicenzi een beroep doet op zijn geweten. Doni moet als magistraat de zaak behandelen van een immigrant die veroordeeld werd na een schietpartij, volgens Elena onterecht. Normaal komen alleen nog procedurekwesties aan bod, maar Elena neemt Doni mee naar de buitenwijken van Milaan, op bezoek bij familie en collega's van de veroordeelde, vaak illegaal in het land en dus niet geneigd officiële getuigenissen af te leggen. En dan staat Doni voor de belangrijkste keuze in zijn carrière: gaat hij voor het recht, of voor de veilige weg van de vaste procedures? Mooie roman van Giorgio Fontana, meermaals bekroond, en met Milaan in al haar facetten in een verrassende bijrol.

Het geweten van Roberto Doni van Giorgio Fontana - oorspronkelijke titel Per legge superiore - verscheen bij Wereldbibliotheek in 2014, vertaald uit het Italiaans door Philip Supèr.
223 blz, isbn 9789028425439

Geen opmerkingen: