8 juli 2014

Arnaldur Indriðason - Nachtstad'Mocht je van functie willen veranderen, dan moet je eens bij de recherche komen praten,' zei Marion. 'Ik heb die rapporten van je over Hannibal en Oddný doorgelezen. Nou, je hebt het gepresteerd om zo ongeveer alle regels op het gebied van politiewerk te overtreden.'

**

Van alle thrillerauteurs is Indriðason altijd al het meest geschikt geweest voor hartpatiënten. Ook aan Nachtstad zal je geen gevaarlijke hartkloppingen overhouden. Integendeel, Erlendur zou je wel eens zachtjes in slaap kunnen wiegen. Ook op jonge leeftijd - Indriðason maakt sinds Schemerspel een sprongetje terug in de tijd - blijkt Erlendur al geobsedeerd door verdwijningen. Hij is nog niet de rechercheur die we later zullen leren kennen, maar een gewone agent die 's nachts dieven, dronkenlappen en zwervers van straat haalt. Wanneer een van die zwervers verdrinkt in een vijver, trekt Erlendur in zijn privé-tijd op onderzoek. Er blijkt een link met een, jawel, mysterieuze verdwijning. Voor de Indriðason-diehards is het wellicht interessant te lezen hoe Erlendurs vrouw Halldóra en zijn toekomstige chef Marion Briem in beeld komen. Verder is Nachtstad helaas maar een makke bedoening.

Nachtstad van Arnaldur Indriðason - oorspronkelijke titel Reykjavíkurnætur - verscheen bij Q in 2014, vertaald uit het IJslands door Adriaan Faber.
247 blz, isbn 9789021454771

Geen opmerkingen: