13 juli 2014

Patrick Conrad - Walker***

Ondanks een indrukwekkend palmares van dertien thrillers, een Diamanten Kogel voor Starr en een aanstaande Amerikaanse verfilming van Limousine, is Patrick Conrad altijd een beetje onder de Vlaamse thrillerradar gebleven. Niet helemaal terecht, want Conrad blijft een interessant buitenbeentje. Neem nu zijn Johnnie Walker (echte naam), voormalig paracommando lijdend aan een Post Traumatic Stress Disorder.

Ja... Johnnie. Johnnie Walker. Vierendertig jaar dat hij met die belachelijke whiskynaam opgescheept zat. Een briljant idee van zijn vader die geen ander merk dronk omdat hij Walker heette. Moest het Daniels geweest zijn, hij zou zijn zoon waarschijnlijk Jack genoemd hebben.

Hij slijt zijn dagen in een Grieks café in Antwerpen, in het gezelschap van een zootje ongeregeld: een bijna gepensioneerde prostituee, een amateurfilmer, een man die beweert een reïncarnatie van Oscar Wilde te zijn, en een ex-tramconducteur die de encyclopedie uit het hoofd opzegt. Op een dag duikt Walkers oude lief Louise weer op: eerst in het café, en daarna ook in zijn bed, dood, met Walkers pseudoniem Ediapaso in bloed op de muur geschreven. Walker slaat op de vlucht en maakt en passant zelf een paar slachtoffers. Een atypische held dus, in een boek dat literaire kwaliteiten afwisselt met Vlaamse platitudes. Amusante thriller, maar met net iets te weinig finesse.

Walker van Patrick Conrad verscheen bij Uitgeverij Vrijdag in 2014.
286 blz, isbn 9789460012495

Geen opmerkingen: