18 juli 2014

Charles Palliser - In ballingschapDaarnet klampte Effie me aan en trok me de bedompte eetkamer aan de achterkant in. Ik weet precies wat je uitspookt, zei ze.
Waar heb je het over?
Boven, op je kamer, zei ze. Stuitend, dat walgelijke gedoe van je. En als je niet maakt dat je wegkomt, morgen of uiterlijk maandag, dan vertel ik het aan moeder.

***

Een van de weinige boeken die ik meerdere keren las, is De Quincunx van Charles Palliser. We spreken dan van begin tot halverwege de jaren negentig, toen ik nog de tijd en het geduld had om boeken te herlezen. De Quincunx was mysterieus, zat vol geheimen, Dickensiaanse figuren en verborgen familiebanden. Een fantastisch boek.

Sindsdien wordt elk boek dat Palliser schrijft ermee vergeleken. Zo ook In ballingschap, zijn eerste roman in veertien jaar. De familie Shenstone - moeder, dochter en zoon Richard - wonen in een vervallen huis aan de Engelse kust. Ze zijn er verzeild geraakt na de dood van vader Shenstone, al durven ze nog een beetje hopen dat ze iets van zijn erfenis zullen kunnen recupereren. Ondertussen hebben ze allen iets te verbergen: Richard is om mysterieuze redenen niet meer welkom aan de universiteit, zijn zus Effie heeft geheimzinnige ontmoetingen met een geheime aanbidder, en moeder durft nauwelijks toegeven dat vader het familiefortuin op het spel heeft gezet. De spanning stijgt bovendien wanneer dieren mishandeld worden en er zelfs doden vallen.

De geheimen van alle familieleden en dorpelingen worden langzaam ontrafeld, tussen alle Victoriaanse geroddel en gespin door. De zeden van de tijd spelen een grote rol. De eer van de familie is van levensbelang. Status bepaalt met wie je omgaat en wie je de rug toekeert. Zelfs een klein schandaal kan een degradatie betekenen, een verbanning uit de luxueuze salons. Het mysterie blijkt uiteindelijk niet zo alomvattend als in De Quincunx, maar boeiend is In ballingschap zeker.

In ballingschap van Charles Palliser - oorspronkelijke titel Rustication - verscheen bij Prometheus in 2013, vertaald uit het Engels door Marijke Versluys.
351 blz, isbn 97890044624403

Geen opmerkingen: