5 juli 2014

Michael Katz Krefeld - OntspoordMasja herkende de stem. Herkende het rasperige geluid als hij sprak, net als wanneer hij kreunde. Hij had de anderen aangespoord - hij had de verkrachting geleid. Hij had haar met de riem geslagen. Haar benen trilden, en het was of ze geen lucht meer kreeg. 'Help me,' mompelde ze, 'help me, Igor...' Toen viel ze op de betonnen vloer in de diepe, donkere kuil.

***

'Een bloedstollende serie rond de briljante maar zelfdestructieve rechercheur Thomas Ravnsholdt', zo wordt de Ravn-serie op de markt gezet, met Ontspoord als eerste deel. Briljant en zelfdestructief, dat ruikt naar Harry Hole. Voorlopig kan Krefeld niet aan Nesbø tippen, maar wat niet is kan altijd nog komen. De plotwendingen zijn er alvast.

Alles begint met een Oost-Europese vrouw die via via de hulp inroept van Ravnsholdt om haar verdwenen dochter op te sporen. Daar heeft hij eerst geen oren naar: hij is nog in de rouw om zijn vermoorde vriendin, en daardoor ook op non-actief gezet bij de politie van Kopenhagen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en Thomas laat zich overhalen het meisje te gaan zoeken in de hoerenbuurt van Stockholm. Tussendoor is er nog een verhaallijn over de zoon van een taxidermist.

Het onderzoek zet zichzelf heel vlotjes op het goeie spoor - alsof het logisch is dat élke verdwenen jonge vrouw in handen is gevallen van die ene gewelddadige gangsterbende. Hoe verschillende verhaallijnen samenkomen, zal weinigen écht verrassen, maar toch zijn er voldoende wendingen om de aandacht vast te houden. Aardige hard-boiled thriller, maar ook niet de ontdekking van de eeuw.

Ontspoord van Michael Katz Krefeld - oorspronkelijke titel Afsporet - verscheen bij Prometheus in 2014, vertaald uit het Deens door Bart Kraamer.
351 blz, isbn 9789044626278

Geen opmerkingen: