1 augustus 2014

Fred Vargas - De verdwijningen'Lina heeft die nacht', zei ze langzaam, 'het Woeste Leger voorbij zien trekken.'
'Wie?'
'Het Woeste Leger', herhaalde de vrouw zacht. 'En Herbier was daarbij. En hij schreeuwde. En drie anderen ook.'

****

Het Woeste Leger, een soort troep van middeleeuwse wraakengelen, duikt weer op in het Normandische Ordebec. Een van de dorpelingen heeft het Leger gezien, en concludeert dat vier mannen zullen sterven, zoals dat in het verleden al nog gebeurde. Het gaat daarbij steeds om mannen die iets op hun kerfstok hebben. De dood van illegale jager Herbier komt dus niet als een verrassing. Twee anderen heeft Lina ook gezien, maar wie is de vierde? En klopt het dat die zijn dood kan afkopen door zelf aan het moorden te gaan?

Eigenlijk heeft dat alles weinig met commissaris Adamsberg te maken, maar na een aanvaring met een familie rijke industriëlen is het beter dat hij Parijs even achter zich laat. De zaak is bovendien een kolfje naar zijn hand: niemand beter dan de dromerige, onthechte Adamsberg om het op te nemen tegen spoken, legenden en geruchten. Natuurlijk zijn de trouwe adjudanten ook weer van de partij, net als Adamsbergs zoon, die in een vorig boek opeens opdook.

De boeken van Fred Vargas zijn met geen andere te vergelijken. Speels, intuïtief, humoristisch. Met een onnavolgbare Adamsberg in de hoofdrol en een narcoleptische politieman en een van vandalenstreken herstellende duif in heerlijke bijrollen. Vargas is uniek en absoluut niet te missen.

De verdwijningen van Fred Vargas - oorspronkelijke titel L'armée furieuse - verscheen bij De Geus in 2014, vertaald uit het Frans door Rosa Pollé en Nini Wielink.
412 blz, isbn 9789044521597

Geen opmerkingen: