18 augustus 2015

P.G. Wodehouse - Jeeves, een man van eer****

De verhalen over de oer-Britse butler Jeeves staan als wat oubollig te boek, maar laat dat je niet tegenhouden deze nieuwe vertaling van een klassieke Wodehouse te lezen. Het is namelijk jaren geleden dat een boek mij nog eens hardop aan het lachen bracht. Hoofdpersonage is Bertrand Bertie Wooster, lid van een roemrijk geslacht, en met weinig anders bezig dan met studentikoze grappen, overmatig drinken en lekker eten. Het verhaal begint wanneer tante Dahlia Bertie bij zich ontbiedt.
Hoe weinig kon ik vermoeden, terwijl ik over haar drempel stapte, dat ik vanaf dat moment in de kortste keren hopeloos verwikkeld zou raken in de meest hachelijke situaties, die de Woosterse ziel op de proef zouden stellen als nooit tevoren. Ik doel daarmee op de sinistere aangelegenheid betreffende Gussie Fink-Nottle, Madeline Bassett, de oude Pa Bassett, Stiffy Byng, de eerw. H.P. Pinker-de-Stinker, de achttiende-eeuwse zilveren roomkoe en het bruinlederen notitieboekje.
Pa Bassett blijkt te azen op de kok van tante Dahlia, en Bertie moet dat verhinderen door een zilveren roomkoe te bemachtigen. Het klinkt raar, maar er zit een zekere logica achter. Bertie moet zich toevallig toch naar het hol van de leeuw begeven, waar dochter Bassett zich eerst wel en dan weer niet wil verloven met een van Berties vrienden. Mocht die verloving afspringen, o gruwel, dan dreigt de jongedame te trouwen met Bertie zelf. En dat zou misschien nog erger zijn dan het zonder de kok van tante Dahlia te moeten stellen.

Een en ander leidt tot een lange reeks verwikkelingen rond de genoemde roomkoe en een bruinlederen notitieboekje vol achterklap. Bertie steelt de show terwijl zijn manservant Jeeves vanop de achtergrond in elke penibele situatie wel een oplossing te bieden heeft. Oubollig of niet, de humor van P.G Wodehouse is onklopbaar.

Jeeves, een man van eer van P.G. Wodehouse - oorspronkelijke titel The code of the Woosters - verscheen bij Uitgeverij IJzer in 2014, vertaald uit het Engels door Leonard Beuger.
302 blz, isbn 9789086841127

Geen opmerkingen: