29 december 2015

De Belezen Belg (3): een goeroe uit Westmalle

Heb jij je ook wel eens afgevraagd waarom die ene toerist die in een Zweedse misdaadroman opduikt nu net een Belg is? En geen Portugees, Oostenrijker of Luxemburger? De Belezen Belg zoekt het uit.

Joe Speedboot is zo'n beetje de Nederlandse variant van De helaasheid der dingen. Allebei gaan ze over opgroeiende jongens: de een lichamelijk beperkt, de andere vooral sociaal. Fransje, de verteller in Joe Speedboot, is onder een maïshakselaar terechtgekomen, en sindsdien lichamelijk tot niet veel in staat.

Het échte hoofdpersonage is Joe Speedboot, die zelf zijn naam heeft gekozen, maar eigenlijk Ratzinger heet. Zijn voornaam houdt hij angstvallig geheim, tot Fransje een blik kan werpen op Joe's paspoort. Als je niet van spoilers houdt, moet je nu ophouden met lezen, want hier volgt Joe's echte naam:

Achiel Stephaan. Waarom hadden zijn ouders hem in godsnaam zo'n achterlijke Vlaamse naam gegeven. Naar een Vlaamse grootvader? Een goeroe uit Westmalle? Hoe dan ook, we keken naar een man zonder geheim. En het geheim was een Belgenmop.

Achiel Stephaan. Dat ziet een Nederlander dus als een doorsnee Vlaamse naam. Een achterlijke naam, dat wel, maar dat zit hem wellicht in de mengvorm van het Nederlandse Stefaan en het Franse Stéphane (hoeveel kersverse vaders hebben staan zweten aan de balie Burgerlijke Stand toen de ambtenaar vroeg "met f of ph, met dubbele a?"). Tot daar kan ik Wieringa best volgen. Wat me vooral intrigeert is die goeroe uit Westmalle. Geen kat zou Westmalle kennen, mocht er niet een abdij staan. Dus zijn er twee opties: 1. Wieringa speelde vogelpik met de Vlaamse landkaart als achtergrond (weinig waarschijnlijk), of 2. Wieringa lust wel eens een goed bier en vond inspiratie in zijn koelkast. Ik ga voor optie 2, en gun 'm nog wel een paar trappisten.

Geen opmerkingen: