Pagina's

4 januari 2016

Marco Lodoli - Zuster****

Uitgeverij Serena Libri bracht eind vorig jaar een tweede novelle uit van Marco Lodoli, na het mooie Wolk. De zuster uit het gelijknamige boek wordt door moeder-overste gevraagd voortaan de kleuterklas onder haar hoede te nemen. Eén probleempje maar: zuster Amaranta houdt niet van kinderen.

Ik houd niet van kinderen. Dat is de waarheid, al zou ik die nooit durven opbiechten, want de wereld heeft nu eenmaal besloten dat kinderen de grootste vreugde zijn van het bestaan. Maar de wereld liegt, die durft niet toe te geven dat al die kinderen die over ons worden uitgestort met hun blauwe of roze strikjes staan voor tijd die gedoemd is zinloos te worden doorgebracht.
Terwijl de meeste kinderen in haar klas met eten gooien en plastieken dino's kapot trappen, is er één jongetje dat zich rustig in een hoekje met zijn speelgoed bezighoudt. Luca zegt geen woord, tot hij zuster Amaranta 'sigaret' toefluistert. Amaranta, die al op jonge leeftijd besloot non te worden, ziet het als een opdracht en waagt zich aan haar eerste trekjes. En daar blijft het niet bij.

Op bijna poëtische wijze dringt Lodoli door tot in het wezen van de kloosterlinge. Amaranta gelooft naar eigen zeggen niet in God, en zocht alleen maar een plek om zich te verstoppen. Toch is het pas op latere leeftijd dat ze voor het eerst verleid door het wereldse leven. Met een verrassend gevolg. Opnieuw mooi werk van Lodoli.

Zuster van Marco Lodoli - originele titel Sorella - verscheen bij Serena Libri in 2015, vertaald uit het Italiaans door Patty Krone en Yond Boeke.
149 blz, isbn 9789076270876

Geen opmerkingen: