22 december 2015

Giorgio Scerbanenco - Verraders***

Drugs, wapensmokkel en terrorisme. Wie dacht dat het een recent fenomeen is, moet er maar eens Scerbanenco op naslaan. Het is 1966, en Duca Lamberti, zwevend tussen een mislukt bestaan als arts - veroordeeld wegens euthanasie - en een armoedig alternatief als diender van de wet, krijgt ermee af te rekenen in het wereldse Milaan.

Ze vergeten dat een stad met bijna twee miljoen inwoners een internationaal tintje heeft, geen lokaal. In een stad zo groot als Milaan komen de smeerlappen vanuit alle hoeken van de wereld, en de gekken, alcoholisten, drugsverslaafden of gewoon wanhopigen op zoek naar geld die een revolver huren, een auto stelen en op de balie van een bank springen en schreeuwen: 'Allemaal op de grond', zoals ze gehoord hebben dat ze moeten doen.

De cultuurshock zit hem dus niet zozeer in wát er gebeurt. Eerder zijn het de zeden van de tijd, zoals ook al het geval was in Scerbanenco's eerdere uitgave bij Serena Libri, Moord op school. Hoe Lamberti een oude restauranteigenaar behandelt, dat zouden weinig hedendaagse thrillerauteurs hun hoofdfiguren laten begaan. Het is alsof De Cock of Van In zich zouden specialiseren in waterboarding. En toch is het niet onterecht dat Scerbanenco, van Oekraïense komaf, wel eens de vader van de Italiaanse thriller wordt genoemd. Wat begint als een klassiek moordonderzoek naar drie verdrinkingen op rij, leidt uiteindelijk naar het hart van de Milaanse onderwereld. Zonder huiszoekingen of grenscontroles kan er op het eind zelfs nog een verrassend, historisch einde van af.

Verraders van Giorgio Scerbanenco - originele titel Traditori di tutti - verscheen bij Serena Libri in 2015, vertaald uit het Italiaans door Rianne Aarts.
254 blz, isbn 9789076270890

Geen opmerkingen: