Pagina's

9 december 2015

Leonardo Sciascia - Candido, oftewel Een droom die ontstond op Sicilië***

Leonardo Sciascia is een van de grote namen uit de Italiaanse twintigste-eeuwse literatuur. Hij overleed in 1989 en maakte naam als schrijver en als onderzoeker naar politieke corruptie, die in zijn eigen Sicilië niet ver te zoeken was. Uitgeverij Serena Libri heeft al verschillende van zijn boeken uitgegeven, met als voorlopig laatste Candido, oftewel Een droom die ontstond op Sicilië.

Candido's uiterlijk had iets katachtigs: iets zachts, fluweligs, slooms. Hij keek slaperig en verstrooid uit zijn ogen, die hij af en toe samenkneep en die dan wakker oplichtten. Hij bewoog zich langzaam en geruisloos om dan opeens - nog steeds geruisloos - als een duveltje uit een doosje te springen.

Candido groeit op in Sicilië, geboren tijdens een bombardement door de geallieerden in 1943. Zijn vader pleegt zelfmoord, zijn moeder wil hem eigenlijk niet. Dus blijft hij bij zijn grootvader, een christendemocratische politicus. Candido sluit vriendschap met priester Anselmo, en samen sluiten ze zich aan bij de communistische partij. Maar ook daar wordt Candido gewantrouwd. Uiteindelijk vindt de naïeve Candido toch zijn weg in het leven.

Sciascia nam Voltaire's Candide als voorbeeld voor Candido, met de bedoeling een vlot en lichtvoetig boek te schrijven. 'Ik heb echter de indruk dat ik daarin niet geslaagd ben, en dat dit boek lijkt op al mijn andere boeken.' Het is nog de vraag of dat een slechte zaak is. Vriendjespolitiek is nu eenmaal een deel van het leven op Sicilië. Zo ook in Candido, en als corruptiebestrijder kan Sciascia daar niet al te licht mee omgaan.

Candido, oftewel Een droom die ontstond op Sicilië van Leonardo Sciascia - originele titel Candido, ovvero Un sogno fatto in Sicilia - verscheen bij Serena Libri in 2015, vertaald uit het Italiaans door Frans Denissen en Hilda Schraa.
195 blz, isbn 9789076270852

Geen opmerkingen: