6 maart 2016

Fred Vargas - IJsmoord****

Een korte en verre van volledige samenvatting van IJsmoord:
- een man met twee stilstaande horloges om de pols;
- een wild zwijn genaamd Marc dat zijn bazin tegen elke prijs beschermt;
- een brigadier met de slaapziekte die elke drie uur een dutje moet doen;
- een commissaris beducht voor zijn 'luchtfietserij';
- een reis naar IJsland die voor enkele reizigers fataal afloopt;
- een schimmige vereniging die de glorieperiode van Robespierre naspeelt;
en dat alles tegelijk. Dat kan alleen in het universum van de leading lady van de Franse misdaadliteratuur, Fred Vargas. Het team van commissaris Adamsberg verkent de grenzen van het thrillergenre. De een houdt halsstarrig vast aan de feiten, de ander gunt Adamsberg zijn onorthodoxe denkwijzen, zijn schijnbaar doelloze onderzoeken aan het einde van de wereld.

Adamsberg deed de deur zorgvuldig dicht terwijl Retancourt op de bezoekersstoel ging zitten, een stoel die niet was berekend op haar omvang en die onder haar gestalte verdween. Geen enkele stoel was op haar berekend.
'U gaat stoppen met het bewaken van François Château.'
'Oké', zei Retancourt op haar hoede.
Want de wazigheid die nu in Adamsbergs blik te zien was en die Danglard de vorige dag al had opgemerkt, was nog niet verdwenen. En op de brigade wist iedereen wat die storing betekende. Omzwervingen en nevelen, kortom: luchtfietserij.

Op een of andere manier doet Vargas het compleet onlogische volledig logisch lijken. Ze heeft niet eens veel kunst- en vliegwerk nodig om de aandacht vast te houden. Iedere andere misdaadauteur zou van een scène op een ijzig eiland, mistig en vergeven van de spoken, gebruik maken om er een strijd op leven en dood van te maken, met gebroken benen en misschien enkele dodelijke slachtoffers tot gevolg. Maar Vargas heeft dat niet nodig. De zweverige figuur van Adamsberg volstaat, zolang de onvolprezen nuchtere Retancourt maar in de buurt is.

Er zijn niet zo veel thrillerauteurs meer die ik perse moet gelezen hebben. Maar Vargas, dat is een klasse apart.

IJsmoord van Fred Vargas - originele titel Temps glaciaires - verscheen bij De Geus in 2016, vertaald uit het Frans door Rosa Pollé en Nini Wielink.
439 blz, isbn 9789044535655

Geen opmerkingen: