9 maart 2016

Jo Nesbø - Middernachtzon***

Jo Nesbø kennen we vooral van de op de rand van de zelfvernietiging balancerende Harry Hole. Om zijn geliefden te beschermen gaat Hole tot het uiterste, wat hem helaas meestal net vérder van die geliefden vandaan drijft. Dankzij Hole is Nesbø de koning geworden van zinderende actiescènes en talrijke plotwendingen.

Niets van dat alles in Middernachtzon, deel twee in een nieuwe serie na Bloed op sneeuw. Wat we wel krijgen is een verrassend licht, soms humoristisch boek over een huurmoordenaar voor wie de grond te heet onder de voeten wordt in Oslo. Hij vlucht naar het hoge noorden, naar de ijskoude provincie Finnmark. Maar ook daar weten zijn tegenstanders hem te achterhalen. Gelukkig maakt Jon snel vrienden: een jonge weduwe en haar rosse zoon.

De spanning schuilt in de staart van het boek, maar ook onderweg weet Nesbø zijn publiek te onderhouden, gedreven door thema's als religie en de maakbaarheid van de mens. Verrassend leuk nieuw werk van Nesbø.

Middernachtzon van Jo Nesbø - originele titel Mere blod - verscheen bij Cargo in 2016, vertaald uit het Noors door Annelies de Vroom.
240 blz, isbn 9789023497882

Geen opmerkingen: