1 september 2016

Arnaldur Indriðason - Onland***

Onland is het derde boek van Arnaldur Indriðason rond de jonge Erlendur, na diens elf moordzaken in recentere tijden. Het is 1979, en dus volop Koude Oorlog - een thema dat wel vaker terugkeert in Indriðasons boeken. Op IJsland zijn Amerikaanse soldaten gestationeerd, vooral om te voorkomen dat de Russen voet aan wal krijgen in de Atlantische Oceaan. Het kamp vormt zo'n beetje een staat op zich. De IJslandse recherche heeft er volgens de Amerikanen niets te zoeken, en dat is niet naar de zin van Erlendur en zijn baas Marion Briem. Er is namelijk een lijk aangetroffen in een van de vele meertjes rond Reykjavik, en de sporen wijzen in de richting van Kamp Knox.

'Kun jij zien waar die laarzen vandaan komen?' vroeg hij.
'Uit Louisiana. Er zit een label aan de binnenkant. Hier.'
'Alles bij elkaar is het nogal Amerikaans, hè?'
'Misschien is hij pas nog in de Verenigde Staten geweest,' zei de chef. 'Dat kan toch?'
'Of hij is zelf een Amerikaan,' zei Erlendur.

Genoeg gedoe voor een doorsnee speurder, zou je denken. Maar Erlendur zou Erlendur niet zijn, mocht hij zich daarnaast niet ook nog bezighouden met een verdwijningszaak van jaren geleden - een tweede constante in Indriðasons boeken.

Op een of andere manier is het geruststellend dat Erlendur de tijd mag en kan nemen om ook oude demonen na te jagen. Veel van zijn modernere collega's is het niet gegeven. Tot slot toch nog dit: de rust overheerst bij Indriðason, maar zijn boeken blijven wel boeien. 

Onland van Arnaldur Indriðason - originele titel Kamp Knox - verscheen bij Uitgeverij Q in 2015, vertaald uit het IJslands door Adriaan Faber.
253 blz, isbn 9789021401843

Geen opmerkingen: