Pagina's

16 juni 2007

Wouter van Mastricht - Spaans vuur




Wie? Wouter van Mastricht (1947) woont in Maastricht en houdt zich vooral bezig met schrijven.

Wat? Calvinisten versus katholieken in Maastricht anno 1635.

Genre: historische thriller

Sterren: **


Hij wist dat hij die nacht zou doden. Het vooruitzicht van actie deed zijn ogen glinsteren, en een rilling van genot gleed langs de spieren van zijn rug. Hij was op jacht, net als vroeger in de heuvels van zijn geboortestreek, hier ver vandaan.


Recensie: Het jaar 1635. De stad Maastricht bevindt zich in een spreidstand tussen calvinisten en katholieken. De stad is weliswaar veroverd op de Spanjaarden, maar die geven zich niet zomaar gewonnen. Ze azen op een kans de stad terug in te nemen. De talrijke katholieken in Maastricht en de bisschop van Luik, die hier ook zeggenschap heeft, zijn dat idee niet ongenegen. Tegen die achtergrond plaatst Wouter van Mastricht zijn eerste thriller, eigenlijk meer een soort avonturenroman rond Evan Sharpe, tolk in dienst van het Hollandse leger. Hij krijgt de taak een Spaans complot te ontrafelen, een complot dat erop gericht is Maastricht van binnenuit te doen wankelen. De zoektocht, die Sharpe ondermeer naar Scherpenheuvel voert, leidt uiteindelijk tot een rechtstreekse confrontatie met El Lince, een gewetenloze Spaanse moordenaar.

Veruit het beste aspect van Spaans vuur is de historische achtergrond: de politieke maneuvers om Maastricht in handen te houden of te krijgen, de complotten die daartoe moeten leiden, even zelfs het bredere plaatje, met de Fransen die klaarstaan om als derde hond met het been weg te lopen. Erg boeiend, al maakt Van Mastricht ook enkele fouten. Zo is er sprake van Walloniƫ, een term die pas 200 jaar later werd uitgevonden.

Maar de achtergrond is natuurlijk niet meer dan dat. Het verhaal op zich moet ook nog boeien, en dat is heel wat minder het geval. Te veel pagina's van dit lijvige boek gaan verloren aan gevangennemingen, schijnbaar uitzichtloze situaties en nipte ontsnappingen. Talloze pagina's waarin de plot geen stap dichterbij lijkt te komen. Bovendien schrijft Van Mastricht niet het meest bezielde proza. Vooral sommige dialogen zijn voor verbetering vatbaar. Conclusie: de achtergrond is prima, de uitwerking laat te wensen over.

Lees ook: mijn interview met Wouter van Mastricht
Links: Karakter Uitgevers - recensie van vrouw.nl - Plantage Books & More
Google Maps: Spaans vuur op de wereldkaart

Spaans vuur van Wouter van Mastricht is een uitgave van Karakter Uitgevers (2007). ISBN 9789061120964.

2 opmerkingen:

jules zei

het spannendste boek dat ik sinds jaren heb gelezen. mijn complimenten aan de schrijver voor het zo beeldend kunnen opschrijven van de woon-werk en leefomstandigheden. voor het weergeven van de verhoudingen tussen de protestantsen en katholieken en de sluimerende machtspolitiek op de achtegrond en de verkeerde zuinigheid van de hollanders. Ik zal het boek aan velen aanbevelen. Nogmaals mijn complimenten

Caspar zei

Dit spannend ogende boek kreeg ik cadeau, nadat ik op mijn verlanglijst een goed geschreven historische thriller had gezet. Ik was blij verrast dat we dit genre in Nederland bleken te hebben. Maar als lezer kreeg ik het moeilijk. Wat een optocht van gemankeerde, uitgesponnen typeringen - mist die als natte dekens over de stad ligt en in de volgende zin ook nog eens als een loden deksel, terwijl de zwarte rivier (toch nog zichtbaar?) onder de pijlers van de brug doorstroomt. Gevoelloze dialogen, langgerekte achtervolgingen met vermelding van alle straatnamen op de route, alinea's vol informatie over het eten en andere bijzonderheden van die tijd waar de vaart er eigenlijk in had moeten blijven. Dit is natuurlijk heel kritisch. Het is knap om de verhoudingen tussen de verschillende krachten in Maastricht in die tijd zo goed over te brengen en de schrijver weet duidelijk veel. Proberen een spannende thriller te schrijven aan de hand van de Nederlandse historie is ook een goed idee. Maar populariseren van wetenschap is nog niet hetzelfde als een roman schrijven, en een goede eindredactie is onontbeerlijk.