1 februari 2009

Ludo Schildermans - Het pigment
Wat? Kunstdriehoek

Wie? Ludo Schildermans (1961)

Genre: misdaadroman

Sterren: ****


Hij hield gewoon van het materiële van het schilderen zelf. De pigmenten, de verf, de geur van terpentijn, het zetten van een eerste toets op een vers opgespannen en degelijk gegrond linnen. Hij hield van het gevoel dat hij de tijd tot stilstand leek te dwingen wanneer hij aan een doek werkte. En ook hield hij van de terugkeer naar de werkelijkheid: plotseling stond daar een werk en kijkend naar het beschilderde doek vroeg hij zich dan vaak af hoe hij dat in godsnaam voor elkaar had gekregen...


Recensie: Krista Kerkhofs, restaurateur van schilderijen bij het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen wordt door de politie te hulp geroepen wanneer er vragen rijzen bij een schilderij van conceptkunstenaar Egon Pralics. Het laatste werk in diens overzichttentoonstelling in het MUHKA is niet van hem, zegt zijn vriendin. Aan de kunstenaar zelf kunnen ze het niet vragen, want die is spoorloos verdwenen. Terwijl Krista licht in de duisternis tracht te brengen, maakt ze kennis met Lucas Grimmer, Pralics' vriend-kunstenaar, die net een punt heeft gezet achter zijn eigen schilderscarrière.

Veel crimineels valt er in Het pigment niet te beleven. De verdwijning van Pralics blijft op de achtergrond aanwezig terwijl Grimmer terugkijkt op zijn carrière en Krista haar leven opnieuw in handen neemt na de dood van haar man. Schildermans kent zijn materie, de schilderkunst en haar beoefenaars. Moderne kunstenaars en oude meesters wisselen elkaar af, en zelfs de verbazingwekkende plot grijpt terug naar de dwang van het creëren: 'Het ging niet om het werk, het ging om het werken zelf. Een echte kunstenaar was verliefd op het scheppingsproces, niet op het uiteindelijke resultaat.' Het pigment is geen thriller pur sang, maar wel een ongewone driehoeksrelatie tussen twee kunstenaars en een kunstliefhebster. Verrassend Vlaams debuut.

Links: Schildermans website en blog - uitgeverij Q - interview met Schildermans op deze blog
Google Maps: Het pigment op de wereldkaart

Het pigment van Ludo Schildermans verscheen bij Q in januari 2009.
195 pagina's, isbn 9789021434728

1 opmerking:

Jurgen Joosten zei

Ik heb het boek ook gelezen en was niet zo positief alsdat jij was Jeroen. Zeker het was zeer goed geschreven, maar het duurt wel heel lang voordat het spannend wordt en het eind is redelijk voorspelbaaar. Maar de basis is goed, dus ben wel benieuwd naar een volgend boek van deze auteur.