4 april 2009

Kristian Lundberg - Poortwachter
Wat? Depri Malmö.

Wie? Kristian Lundberg (Malmö, 1966) schrijft romans, poëzie en literaire thrillers.

Genre: misdaadroman

Sterren: **


Onze spoedig dode vriend voorvoelt amper dat hij deel uitmaakt van een groter patroon. Hij is een mens. In elk geval nog even, in elk geval deze ochtend. Dat hij het koud heeft bewijst dit. Het komt voor dat hij aan de mensen denkt die hem omringden voordat alles instortte. Altijd dat 'voordat' en het haast even gebruikelijke 'daarna'!


Recensie: Twee vragen dringen zich op na het lezen van Poortwachter. Eén: wie wil er in hemelsnaam nog in Malmö wonen. En twee: hoe zit het met het Prozac-verbruik voor en na publicatie?

Van Lundberg verscheen al eerder een boek, getiteld Vuurvreter, dat alle miserie van Malmö wilde vatten. In Poortwachter doet hij er nog een schepje bovenop. Malmö is de misdaadhoofdstad van de wereld, zo blijkt. Een knooppunt in de drugstrafiek en mensenhandel. Waar meer kinderen op straat slapen dan in een deftig bed. Nergens is het zo donker als in Malmö, nergens zo nat en koud. Nergens is de zee zo staalgrijs. Wie wil daar eigenlijk nog wonen?

In die van God verlaten stad woont en werkt ook een van God vergeten rechercheur. Nils Forsberg heet de man, en hij zuipt, laat zich in de koffer van zijn auto opsluiten door een paar kleine criminelen, en verpest tussendoor ook nog het onderzoek naar een bomaanslag. Dat alles, en onder 'alles' vallen vooral veel herhalingen over een schrale wind, schrijft Lundberg neer in een bij momenten tenenkrommende staccatostijl. Want. Zoals gewoonlijk. De ruimte was leeg. Een carrièrewending als haikuschrijver dringt zich op. Maar wil iemand die Lundberg in hemelsnaam eerst wat Prozac voorschrijven?

Meer van Kristian Lundberg: Vuurvreter
Links: Uitgeverij Q - De Boekenplank - recensies van Nienke van IJsselmuiden en BlueOwl
Google Maps: Poortwachter op de wereldkaart

Poortwachter van Kristian Lundberg - oorspronkelijke titel Grindväktaren - werd uitgegeven bij Q in maart 2009, vertaald uit het Zweeds door Jasper Popma.
190 pagina's, isbn 9789021435237

Geen opmerkingen: