9 mei 2009

Arne Dahl - Bijbelse wateren
Wat? 't Is van je ex dat je 't moet hebben.

Wie? Arne Dahl is het pseudoniem van Jan Arnald (Zweden, 1963), schrijver, redacteur en literair criticus.

Genre: misdaadroman

Sterren: ***


Haar blik viel op de ring. De inscriptie. Die had ze lang niet meer gezien.
'Vele wateren kunnen de liefde niet blussen.'
En toen zat hij daar weer op zijn knieën in dat rozenrode restaurantje. Dag. Dag Lundmark.


Recensie: Arne Dahl is nog steeds de man van de lacherige spanning, of van de spannende humor, zo je wil. We geven graag toe dat er wel meer schrijvers zijn die goeie personages neerzetten, maar de meeste houden het (noodgedwongen?) bij één of hooguit twee flikken. Arne Dahl is de enige die met flair een heel team uit zijn pen tovert, een team dat je in het echt ook wel eens tegen het lijf zou willen lopen.

Na Arto Söderstedts gloriemoment in Europa Blues krijgt een ander A-teamlid, Kerstin Holm, in Bijbelse wateren een prominente rol. Haar ex, ook een politieman, wiens verlovingsring ze na vele jaren nog altijd draagt, heeft een asielzoeker neergeknald op het dak van diens flat. Zelfverdediging, zegt hij, maar dat wordt door het A-team betwijfeld. Tegelijk wordt een tweede zaak geopend. Een verkouden inbreker treft het ontbonden lijk aan van iemand die in een brief beweert moorden te hebben gepleegd in het buitenland. Een werkje voor het A-team dus, voluit de 'speciale eenheid van de rijksrecherche voor geweldsdelicten van internationale aard'. En Arne Dahl zou Arne Dahl niet zijn mochten ook deze twee onderzoeken niet in elkaars vaarwater terechtkomen. De plot klopt als een bus, het team doet haar karakteristieke eigen ding en Dahl houdt je aan het boek gekluisterd tot het einde. Meer kan een mens toch niet willen?

Meer van Arne Dahl: Europa Blues
Links: Dahls eigen site - uitgeverij De Geus - auteurspagina's van BlueOwl Books en misdaadromans.nl
Google Maps: Bijbelse wateren op de wereldkaart

Bijbelse wateren van Arne Dahl - oorspronkelijke titel De största vatten - verscheen bij De Geus in april 2009, vertaald uit het Zweeds door Ydelet Westra.
377 pagina's, isbn 9789044511116

Geen opmerkingen: