24 mei 2009

David Benioff - Stad der dieven
Wat? Een dozijn eieren.

Wie? David Benioff (New York, 1970) is auteur en scenarioschrijver.

Genre: historische roman

Sterren: ***


Ik betwijfelde of de jongen de ochtend zou halen, maar ik wilde niet dat hij hier zou sterven, alleen met het bebaarde lijk en de lege nestkasten. De doden waren overal in Piter: hoog opgetast achter het gemeentelijke mortuarium; verteerd in de vuurputten vlak buiten het Piskarevski-kerkhof; verspreid over het ijs van het Ladogameer, zodat de meeuwen zich aan hen te goed konden doen, als er tenminste nog meeuwen waren. Maar van alle plekken die ik had gezien was dit de eenzaamste.


Recensie: Oorlog in Leningrad. De jonge Lev dreigt geëxecuteerd te worden omdat hij een gesneuvelde Duitse soldaat wat drank afpakte. In de cel ontmoet hij Kolja, een deserteur die hetzelfde lot te wachten staat. Maar de twee krijgen opschorting van straf op voorwaarde dat ze in de verhongerde stad twaalf eieren vinden voor de bruidstaart van de dochter van de kolonel. De zoektocht leidt hen naar de enige plaats waar nog eieren te vinden zijn: voorbij de Duitse stellingen, waar ze terechtkomen bij een groep partizanen.

Benioff is een rasverteller: hij schreef onder andere de scenario's van Troy en The Kite Runner. Het verhaal vliegt aan je voorbij en schetst in vlotte dialogen de veranderingen die de jonge Lev doorgaat op weg naar de volwassenheid. Daar tegenover staat dat het iets té vlot gaat. Stad der dieven is een oorlogsroman waarvan de scherpe kantjes zijn weggevijld om na 320 pagina's toch maar een goed gevoel over te houden. Ja, er vallen doden, en de Duitsers gedragen zich beestachtig, maar het doet op een of andere manier nogal klinisch aan. Of hoe een oorlogsboek toch een léúk boek kan zijn.

Links: Wikipedia (Engels) - Uitgeverij Signatuur - recensies van FOK.nl, nu.nl en Guido Huisintveld
Google Maps: Stad der dieven op de wereldkaart

Stad der dieven van David Benioff - oorspronkelijke titel City of Thieves - verscheen bij Signatuur in het voorjaar van 2009, vertaald uit het Engels door Sandra van de Ven.
319 pagina's, isbn 9789056722906

Geen opmerkingen: